5+1 érv az illóolajok használatára jógázásunk során

A jóga számtalan pozitív módon hat az életünkre. Segít a stressz kezelésében, kattogó agyunk elcsendesítésben vagy az érzelmi egyensúlyunk megtalálásában, miközben belső világunk felé tereli a figyelmünket.

Ha az előbbi bekezdésben a “jóga” szót kicserélnénk “illóolajokra”, úgy is helytálló lenne a szöveg. Nem véletlen, hogy mindkettőt évezredek óta alkalmazza az emberiség jóllétének fokozása, a magasabb szinttel való kapcsolódás érdekében. 

A kettő együttes használatával egy új és erőteljes módon élvezhetjük a testre, szellemre és lélekre ható előnyeiket:

1. Energiaszint emelése

A jógának számos eszköze van az (élet)energia növelésére, kiegyensúlyo-zására: ászanák, légőgyakorlatok, mudrák vagy mantrák, gondoljunk például a napüdvözlet sorozatra, a kapála-bháti légzőgyakorlatra vagy a mantrák közül a Pavan Guru-ra.

Ha az illóolajok között hasonló szándékkal körülnézünk, úgy találunk többet is, ami frissít, felemel, tartást ad, motivál, élénkít. Például citrusok, mint a citrom, a bergamott vagy a grapefruit frissítenek, élénkítítenek. Előzőekhez hasonlóan hat a rozmaring és a menta, míg a fenyőkből, kámforfából kivont olajok emelnek, megtartanak és tartást adnak.

2. Érzelmi hullámzás kisimítása

Már a jógára készülődés, de a terem maga is nyugtatóan hat, amit tovább fokoz a felhívás, hogy figyeljünk befele, csak szemlélődjünk, bármit is találunk ott. Többek között a jógalégzés, a savászana vagy a relaxáció segítségünkre van az érzelmi hullámvölgyeink kisimításában, depresszió, stressz vagy éppen a bizonytalanság érzetünk csökkentésében. Illóolajok közül talán már be is ugrott egy ismert szereplő ebben a témában: a nyugtató levendula.

Számos más olaj is bevethető állaptunktól függően: a lélekemelő bergamott, a vígasztaló, tartást adó atlasz-cédrus, szorongást csökkentő édes narancs vagy a stabilizáló, megtartó vetiver. Ha a jógaórán tanultak és gyakoroltak szerint befele a testünkben bekövetkező reakciókra figyelünk izgalmas utat láthatunk, hogy miként hatnak ezek az olajok ránk.

3. Elme elcsendesítése

Az első gondolatom az volt, hogy ez egy kötelező eleme a jógának, hiszen zsongó elmével nem valósul meg a kívánt fókusz és befele figyelés. Azonban ez kihívást jelent mindenki számára, így természetesen a jóga is nyújt támogató eszközöket ehhez, mint a jógalégzés, a nadi-sódhana, a relaxáció vagy a meditáció.
Az illóolajok világából a korábbi pontban említett érzelmeket kisimítókon kívül a szakrális olajok ajánlhatók, mint a nárd, a tömjén és a szantálfa. Mindegyikük lelassítja és mélyíti a légzésünket, béke érzését hozzák el, természe-tessé teszik az elcsendesedést, befele figyelést.
Mind a jóga, mind az illóolajok a megnyugvást jelentő jelenbe hívnak a múlthoz és a jövőhöz kötődő félelmeikől, aggódásokból.

Az illóolajokkal akár annyira le tudod csendesíteni magadat, hogy az álomba is elkísérnek. Ha érdekel a téma, olvasd el erről szóló írásomat.

4. Test-szellem-lélek összekötése

A jóga holisztikus, hiszen minden gyakorlat az egész emberre hat, így a testünkre, a szellemünkre és a lelkünkre egyaránt – legfeljebb hangsúly eltolódások vannak benne valamelyik irányban.

Valamennyi illóolajról elmondható, hogy a jógához hasonlóan az emberre, mint kerek egészre hat. Például megeshet, hogy érzelmeink megnyugtatására levendulát használunk, ám hamar azon kapjuk magunkat, hogy izmaink feszültsége is oldódott a folyamat során.

5. Híd a véges és a végtelen között

Számos légzőgyakorlat, mantra vagy a meditáció hidat biztosítanak számunkra a fizikai véges világunk és az időtlen, végtelen tudatosság között. A jóga útján előre haladva egyre fontosabbá válik ez a kapcsolat, ez az átjáró. Az illatok közvetlenül az időtlen, meditatív agyrészünket érik el kikerülve a szűrő, ítélkező tudatos agyrészünket. Ennek megfelelően az illóolajok is erre az ősi részünkre hatnak. Közreműködésükkel a fizikai világunkat gyorsabban hagyjuk hátra, és érjük el a lecsendesedett, békés, befele figyelő állapotot.

Számos vallás felfedezte már a hatásukat az elmúlt évezredekben, s alkalmazza rítusai során. Említésre méltó, hogy egyes esetekben akár szimbólumként is megjelenhet az aromás növény: például tömjén égetésekor felszálló füst jelképezi a lélek felemelkedését a mennyekbe vagy a magasabb tudatosságba.

+1 Finom emlékeztetés​

Az illóolajokat magunkkal vihetjük finom emlékeztetőnek, hiszen a jógázás közben használt olaj a nap további részében jelenlétével idézi fel az elért hatást, állapotot, és segít visszatalálni oda.

Hogy én hogy szoktam gyakorolni?

Ezek után nem leplek meg, ha elárulom, hogy én szinte minden gyakorlásomhoz választok egy illóolaj keveréket. Kivételt jelent az a pár hetente vagy havonta egy-egy alkalom, amikor kipróbálom, hogy milyen illóolajok nélkül. Eddig mindig beláttam, hogy az olajokkal könnyebb a kattogó elmém lecsillapítása és az elmélyedés.

Ha esetleg bizonytalan vagy, hogy egy illóolajat önállóan használj, vagy inkább egy keverék mellett dönts, akkor kérlek, olvasd el a Szóló illóolajat vagy illóolajat keveréket válasszak…? bejegyzésemet. Biztosan továbblendít ennek a kérdésnek a megválaszolásában.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
Kosár
×
×

Cart

Értesülj elsőként új bejegyzéseinkről, híreinkről és akcióinkról

Köszönjük, hogy itt jártál!

Kérlek, fogadd el 10% kedvezményt adó kuponunkat!