Szóló illóolajat vagy keveréket válasszak…?

Te is bizonytalan vagy, hogy mit is válassz: egy szóló illóolajat vagy inkább egy keveréket? A szóló illóolajok hatása jobban kézben tartható, tisztább számodra, és a keverékek “gyanúsak”? 

Egy jógaoktató ismerősöm is így van vele, s egy félreeső fél mondata bennem gondolatokat ébresztett a témában, amit megosztanék veled, hátha tovább tudlak lendíteni e kérdésben.

Szóló illóolajok

Bevallom neked, hogy a szóló illóolajokat is nagyon szeretem. (Természetesen ez esetben is a terápiás minőségű olajokról beszélek.) Önmagukban is rendkívül összetettek, sokszínűek és többmindenre használhatók. Aromaterapeuta képzések asszociációs játékain is kiderült, hogy 25-ünknek mennyire mást és mégis mennyire hasonlót hív elő egy-egy illóolaj.

Illóolajkeverékek... de akkor miért ezek?

Rögtön ezután felmerült bennem a kérdés, hogy de akkor miért választom mégis az illóolaj keverékeimet? Még ha én állítom is össze az aktuális kombinációt, akkor is alapértelmezetten több olajban gondolkodom: vagy intuícióból választok, vagy a hatásokat mérlegelve döntök. Nagyon ritkán használok csak egy-egy illóolajat önmagában.

Illóolaj keverék olyan, mint egy zenekar

A szóló illóolaj és a keverék közötti különbségre a választ – tőlem megszokott módon – az élet egy másik területén találtam meg: a zenében. A szóló illóolaj számomra olyan mint egy szóló hangszer, míg a keverék egy zenekar, ahol a hangszerek összehangoltan játszanak együtt. 

Álljon itt néhány videó, hogy hallhasd, mire is gondolok (elég akár 15-30 másodperceket végighallgatnod, hogy érezd a különbséget):

Először álljon itt egy zongora darab:

Most pedig ugyanannak a zenekari változata:

És persze az illóolajoknál sem állhat meg a kreativitás, ha valami különlegesre, nem megszokottra vágyunk:

Illóolaj keverékek harmóniája

Tudnod kell, hogy az illóolaj keverékeket is gondosan “komponálják meg”, s ahogy a hangszereknek és dallamoknak is megvan a maga helye és hangsúlya, úgy az egyes illóolajoknak is megvan a maga szerepe keverékekben. Hosszú kutatás előzi meg egy-egy keverék megszületését, ahol a hasonló hatású, de kicsit másképp ható illóolajokat rakják össze “kísérő” olajokkal. Egy zenekarhoz hasonlóan így egy harmonikus, minket támogató kompozíciót kapunk és élvezhetünk.

Te mire vágysz? Neked mi segít?

Csak te tudod megmondani, hogy neked mi segít, téged mi támogat a legjobban. Ott és akkor. Hiszen változunk mi is, az életünk is, pár hónap múlva már lehet, hogy másra lesz szükséged. (Nekem ez a tapasztalatom.) 

Kérlek, légy nyitott, és próbáld ki azt is, amit nem szoktál. Nyisd ki a világodat, légy kíváncsi és nyitott. Ki tudja, milyen jó dolgok várnak rád? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
Kosár
×
×

Cart

Értesülj elsőként új bejegyzéseinkről, híreinkről és akcióinkról

Köszönjük, hogy itt jártál!

Kérlek, fogadd el 10% kedvezményt adó kuponunkat!