Illóolajok a meditáció gyakorlásában

Az illóolajok megszólítják a lelkünket: képesek felemelni, kiegyensúlyozni, oldani a szorongásainkat vagy biztonságérzetünket erősíteni. Mindezek mellett az olaj képes a figyelmünket és a tudatosságunkat azonnal a jelenbe húzni. Ezeknek köszönhetően kiváló társai a meditációs gyakorlatnak, haszhnálhatjuk őket a ráhangolódás során, a meditáció alatt, de kiváló emlékeztetők is a gyakorlást követően.

Légzés = híd a lélekhez

A légzést mindig is a tudatosság kapujának tekintették, egyfajta összekötő elemnek az emberi és az isteni szféra között, az anyag világa és a lélek között, hídnak a külső és belső világunk között. A légzés átíveli az életünket, biztosítja számunkra ez alatt a szükséges életerőt. 

Az illóolajok molekulái (többek között) e folyamat révén jutnak be a szervezetünkbe, és erősítik ezt a híd szerepet. Az olajok lecsendesítik a tudatos elmét, erősítik a test-szellem-lélek kapcsolatát, mivel agyunk ősi, limbikus részét szólítják meg. Mindez elősegíti a meditációs folyamatot.

Történelmi hagyományok

Növények használata évezredek óta része a spirituális szertartásoknak. (Gondolj a még ma is tömjént elfüstölő katolikus misékre.) A növények elősegítik azt a tudatállapotot, mely megkönnyíti a magasabbrendűhöz való kapcsolódást, a bennünk lévő spiritualitás felszínre hozását. 

Természetesen különböző illóolajokat használtak a különböző rítuáléknál – pontosan tudták, hogy melyik növénytől várhatják a kívánt hatást. Elmondható, hogy a felszálló füst szimbolizálta a lelket, a tudatosságot, amely felfelé száll a magasabb tudatosság felé.

Aromás növények az irodalomban

Az előbbi bekezdést erősíti a tény, hogy számos, évezredek óta az emberiséget kísértő nagy hatású művek többször is említést tesznek az aromás növényekről: a Biblia, a Korán, a Bhagavad Gíta vagy az Artharvavéda. A Biblia például megemlíti, hogy a növények alkalmasak gyógyításra, tisztításra, védelemre, továbbá szimbolizálja az imádkozót és a vallási rítust. Íme egy ilyen részlet a Bibliából:

“Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: arnyat, tömjént és mirhát.” /Máté 2:11/

Meditáció előtt

Az illóolajokkal előkészítheted magadat és a teredet az elmélyedésre. Előbbit egy testolajos masszázzsal vagy a bőrödre kent olaj mély beszívásával, utóbbit párologtatással tudod elérni. Az elméd zakatolását lecsendesíti, a hullámzó érzéseidet kisimítja, előkészítve “a terepet” a belső utak felé indulásra.

Meditáció alatt

A folyamat során az olajok segítenek megőrizni nyugalmadat, csendedet, a fókuszodat könnyebben a meditációban tudod tartani.

Meditáció után

A meditációt követően az illóolajok amolyan memória fogasként is alkalmazhatók: illatukkal visszaviszik elmédet a folyamatba, emlékeztetnek az ott megtalált csendre, békességre, segítenek a jelenbe vinni vagy tartani a figyelmedet.

Ha még olvasnál a témában, akkor ajánlom egy korábbi bejegyzésünkben 5+1 érvet, hogy miért is éri meg illóolajokat használni a jógázásunk során.

Illóolajok, melyek kiváló társak a meditációban

Méltán része sok szakrális szertartásnak ez az illóolaj: oldja a görcsöket, a szorongást, mindezek mellett megnyugtat és a béke érzésével tölti meg az embert.

Az egzotikus, meleg, fás illatú szantálfa segít nyugtalanság, félelem és depresszió esetén. Lélekharmonizáló, mely segít lecsendesíteni a testet és az elmét.

Az “erőteljes óriás” balzsamos-fás illatú illóolaja megvigasztal, megnyugtat és harmonizálja a lelkedet. Mindemellett felépít és támogat a nehéz élethelyzetkben.

Ha nem tudod eldönteni, hogy szóló illóolajat vagy keveréket használj, ez a bejegyzés segíthet neked a döntésben

Én hogy gyakorlok?

Nagyon szeretem a meditációt, főleg így év végén csábít igazán az elmerülés benne. Általában a diffúzorba valamilyen elmét megnyugtató keveréket választok, a Zent vagy a Meditationt, mivel hajlamos vagyok magamat elszórakoztatni a különféle gondolatokkal… 

De így a napfény hiányában, de a fény ünnepéhez közeledvén egyre többször előkerül a Citrus illóolaj keverék, amely citromos, bergamottos illatával igazi nyáridéző. 

Mindezek mellett általában a párologtatást kiegészítem egy földelő, bőrre kenhető Grounddal, mely erősíti a biztonságérzetet, a stabilitást.

Kapcsolódó termékek

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
Kosár
×
×

Cart

Értesülj elsőként új bejegyzéseinkről, híreinkről és akcióinkról

Köszönjük, hogy itt jártál!

Kérlek, fogadd el 10% kedvezményt adó kuponunkat!